Recept stoofperen

Ingrediënten voor 4 personen:

750 ml goede rode wijn
150 g suiker
3 eetlepels vloeibare honing
versgeperst sap van 1 citroen
1 kaneelstokje
1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
1 groot stuk sinaasappelschil
1 hele kruidnagel
3 steranijsjes
1 zwarte peperkorrel
4 stevige stoofperen

Hoe maak je het:

Neem een pan die groot genoeg is voor de peren. Doe de rode wijn, suiker, honing, het citroensap, kaneelstokje, vanillestokje, de sinaasappelschil, de kruidnagel, steranijs en de peperkorrel erin. Verwarm het geheel op laag vuur en roer af en toe tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur.

Schil de peren, maar laat ze heel met het steeltje er nog aan. Leg de peren in de pan met wijn en laat het geheel zonder deksel op de pan zachtjes pruttelen tot de peren zacht zijn (prik erin met een scherp mesje). Afhankelijk van de hoeveelheid, rijpheid en grootte van de peren duurt dit 30 tot 45 minuten.

Laat de peren in het kookvocht afkoelen, schep de peren er uit en zeef het kookvocht en sprenkel dit over de peren. Serveer ze bij een lekker herfstige stoof of als nagerecht met roomijs en slagroom of een fikse dot crème fraîche.