Recept Runderstoof

Wat ons betreft is er altijd een goed excuus om een lekkere stoofpot op het vuur te laten pruttelen, maar de herfst en winter lenen zich er uitstekend voor!
Wat is er nou fijner dan de tafel mooi dekken, kaarsjes aan en lekker genieten van
comfort food zoals deze runderstoofpot.

Ingrediënten:  

Voor 10 personen als hoofdgerecht en voor 16 personen als bijgerecht  
1500/1750 gram sukadelappen
2 bosjes bouquet garni (vastbinden) bijvoorbeeld salie, dille & rozemarijn 
4 blaadjes laurier
4 teentjes knoflook, grof gesneden
3/4 rode peper, fijngesneden
2 eetlepels karwijzaad
2 rode puntpaprika's
6 lente uitjes
5 stengels bleekselderij
4 eetlepels verse peterselie
1 courgette
500 gram gesneden uien
3 blikjes tomatenblokjes
runderbouillon
bloem
cajun kruiden poeder

Het vlees droog deppen met keukenpapier, insmeren met de cajunkruiden en bestuiven met de bloem. Het vlees op hoog vuur in hete olie aanbakken, zet daarna het vuur laag. Fruit in een andere pan de uien, later de knoflook erbij en de rode peper.
Snijd de paprika's, lente uitjes en bleekselderij klein en bak 3/4 hiervan nog even mee in de pan. Tenslotte 2 blikjes tomatenblokjes, karwijzaad en laurierblaadjes toevoegen, en warm laten worden. 
Hierna kan het vlees worden toegevoegd, schenk daarna de runderbouillon erop, zodat het vlees net onder staat, voeg nu ook de bosjes bouquet toe. Laat dit op laag vuur lekker stoven, of in de oven op 140 C (3 uur), controleer tussendoor of het vlees nog onder staat. Na circa 2,5 uur voeg je de in blokjes gesneden courgette toe. Check nu het vlees ook even, mocht het al mooi zacht zijn en uit elkaar vallen, kan het vlees uit de pan. (vette stukken eraf snijden en in kleine stukjes snijden en in een schaal doen). Als het vlees is gesneden, haal je de laurier en bouquet garni uit de pan.
Nu nog de saus: De saus met een staafmixer glad mixen, proeven en eventueel zout, peper of cajun toevoegen. Schep de saus met een grote soeplepel over het vlees in de schaal.
Het vlees moet onder staan. Nu nog de schaal mooi afmaken; de resterende tomatenblokjes verdelen over het vlees, afwerken met de overgebleven lente ui, en bleekselderij en strooi daarna de peterselie erover.

Eet smakelijk!

Fotocredits: Patricia Fotografeert